milli-yemeklerimiz-ve-faydalari--sehrizad
16 dek. 2023

Milli yeməklərimiz və faydaları — “Şəhrizad”

Plov, başqa sözlə desək, Azərbaycan mətbəxinin şahı. Hər xüsusi gündə, hər bayramda dadından doymadığımız bu təamın hazırlandığı düyü məhz onun ləzzətinə təsir edən əsas amillərdən biridir. Bunun üçün “Şəhrizad” düyüləri var ki, o, yeməklərinizi ləzzətli edəcək, üstəlik, sağlamlığınıza da faydalı gələcək. “Bəs düyünün hansı faydaları var?” desəniz, bunlar aşağıdakı kimidir:

– Nişasta baxımından zəngin olduğu üçün insanı enerji ilə təmin edə bilir.

– Tərkibindəki B1, B2, C və E vitaminləri, həmçinin natrium, maqnezium, kalium, kalsium və dəmir sayəsində bədən inkişafını dəstəkləyir.

– Həzmi asanlaşdırır, eləcə də mədə xəstəliklərini müalicə edir.

– Bədəndə olan suyu çəkib toksik maddələri uzaqlaşdırır.

– Yüksək təzyiqi salır.

Dənli bitkilər arasında mərci də mətbəximizdə xüsusi yer tutur. Qış aylarında ondan hazırlanan şorba və yeməklər qripə, soyuqdəyməyə qarşı mübarizəyə yardım edir. Bəs mərcinin hansı faydaları var?

– Mərci qəbizliyi aradan qaldırır.

– Mərcidə kifayət miqdarda dəmir var ki, bu da xüsusilə, qan azlığından əziyyət çəkənlər üçün faydalıdır.

– Mərci protein mənbəyidir və zülallarla zəngindir. 100 qram mərcidə 100 qram ətdə olan qədər protein var. Yalnız aralarındakı fərq bundan ibarətdir ki, mərci zərərli yağları bədənə daxil etmir və beləcə, heyvan yağlarından qaçmaq üçün əlverişli qida növü hesab olunur.

 

Qeyd olunan bütün faydalı dənli bitkiləri “Şəhrizad” məhsullarından seçməyiniz bəs edir ki, hazırladığınız bütün yeməklər həm sağlamlığınıza yaxşı təsir etsin, həm də damaq dadınıza uyğun olsun. Xatırladaq ki, bütün “Şəhrizad” çeşidlərini uyğun qiymətə “Al Market”lərdən ala bilərsiniz.

Digər

dviyyatlarin-faydalari-nelerdir-ve-onlardan-nece-duzgun-istifade-etmek-lazimdir

Ədviyyatların faydaları nələrdir və onlardan necə düzgün istifadə etmək lazımdır?

Ədviyyatlar təkcə yeməklərimizə ləzzət qatmaqla qalmır, doğru istifadə edildiyi zaman sağlamlığımıza da müsbət təsir göstərir. Yalnız “Al Market”də tapa biləcəyiniz “Sanitta Baharat” markası da geniş ədviyyat çeşidi ilə evinizə həm ləzzət, həm də sağlamlıq gətirəcək. Odur ki gəlin ədviyyatların faydaları və onlardan düzgün istifadə ilə tanış olaq. Çörəkotu Çörəkotu güclü antioksidant xüsusiyyətləri ilə məşhurdur. O, immunitet sistemini gücləndirir və həzm prosesini dəstəkləyir. Qatıq, salat və xəmir işlərinə çörəkotu əlavə edərək onun faydalarından yararlana bilərsiniz. Mixək “Sanitta”nın mixək çeşidi diş və ağız sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. Üstəlik, ondan təbii ağrıkəsici olaraq da istifadə etmək də olar. Ət yeməklərinizə, hətta çay və şirniyyatlarınıza da mixək əlavə edə bilərsiniz. Qara istiot Maddələr mübadiləsini sürətləndirən və həzmi asanlaşdıran qara istiot iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə də malikdir. Sarıkök İltihab əleyhinə və antioksidant xüsusiyyətləri ilə seçilən sarıkök immuniteti və həzmi də dəstəkləyir, dəri sağlamlığını yaxşılaşdırır. Plov və şorba ilə yanaşı, “smoothie”lərinizə də sarıkök əlavə edərək sağlamlığınızın qeydinə qala bilərsiniz. Darçın Darçın qan şəkərini tənzimləməyə kömək edir və antioksidant xüsusiyyətlərə sahibdir. Beləcə, onu rahatlıqla qəhvəyə, şirniyyatlara, üstəlik, ət yeməklərinə də əlavə etmək olar. Bəs ədviyyatlardan necə düzgün istifadə edək? 1. Təzəlik: Ədviyyatları sərin, quru və qaranlıq bir yerdə saxlayın. Bu, onların təzəliyini və dadını qorumaqda kömək olacaq. 2. Ölçü: Ədviyyatları yeməklərinizə əlavə edərkən ölçünü qoruyun. Həddindən artıq istifadə həm sağlamlığınıza mənfi təsir edəcək, həm də yeməklərinizin ləzzətini pozacaq. 3. Zamanlama: Yemək bişirərkən ədviyyatları düzgün zamanda əlavə etmək lazımdır. Məsələn, qara istiotu yemək bişdikdən sonra əlavə etmək onun ləzzətini qoruyur.

Ətraflı
24 iyl. 2024