azerbaycanin-zengin-ve-keyfiyyetli-cay-plantasiyalari-ve-milli-adet-enenelerimiz--pasha-cay
16 dek. 2023

Azərbaycanın zəngin və keyfiyyətli çay plantasiyaları və milli adət-ənənələrimiz — “PASHA Çay”

Azərbaycan mətbəxinin əvəzolunmazlarından biri də çaydır. Ləzzətli yeməkdən sonra çay süfrəsi ətrafında doğmalarla oturmaq, şirin söhbətlər etmək hər zaman gündəlik həyatımızın bir parçası olub. Çay həm də Azərbaycan mədəniyyətinin və xalqımızın qonaqpərvərliyinin göstəricisidir ki, daima evə qonaq gələn zaman ona çay təklif olunar. 

Azərbaycanda ilk dəfə çayın elmi əsaslarla becərilməsinə, çay plantasiyalarının salınmasına 20-ci əsrin ilk yarısından başlanıb. Və bu sahənin inkişafı əsrin ikinci yarısında daha da sürətlənmiş, hətta əkinlərin su tələbatının ödənilməsi üçün su anbarları tikilib istifadəyə verilmişdir. Bunu da qeyd edək ki, Azərbaycan çayçılıq sahəsinin əsas hissəsi Lənkəran iqtisadi rayonunun payına düşür.

Azərbaycanın çay mədəniyyətinə qayıtsaq, buranın özünəxas bəzi “termin”ləri də var. Məsələn, çay rənginə görə müxtəlif adlarla adlandırılır. Pürrəngi çay qırmızı rəngdə çaya verilən addır və bir çoxlarına görə, çay məhz belə olmalıdır. Həmçinin çay içməyi sevənlərə, çay həvəskarlarına “çayxor” deyirlər. Bəs çayxorların ən sevdiyi çay hansıdır? Hansı çayı yaxşı çay hesab etmək olar?

Əzizlərinizlə, doğmalarınızla əsl çay süfrəsi ətrafında toplaşmaq istəsəniz, seçiminizi mütləq “PASHA Çay”dan etməlisiniz. Çünki Azərbaycanın zəngin çay plantasiyalarından süfrələrinizə gələn “PASHA Çay”ın “Earl Grey” və “Golden Tea” çeşidləri əsl Azərbaycan çayının ləzzətini sizə hiss etdirəcək. “PASHA Çay”ın bütün çeşidlərini “Al Market”dən əldə edə bilərsiniz.

Digər

dviyyatlarin-faydalari-nelerdir-ve-onlardan-nece-duzgun-istifade-etmek-lazimdir

Ədviyyatların faydaları nələrdir və onlardan necə düzgün istifadə etmək lazımdır?

Ədviyyatlar təkcə yeməklərimizə ləzzət qatmaqla qalmır, doğru istifadə edildiyi zaman sağlamlığımıza da müsbət təsir göstərir. Yalnız “Al Market”də tapa biləcəyiniz “Sanitta Baharat” markası da geniş ədviyyat çeşidi ilə evinizə həm ləzzət, həm də sağlamlıq gətirəcək. Odur ki gəlin ədviyyatların faydaları və onlardan düzgün istifadə ilə tanış olaq. Çörəkotu Çörəkotu güclü antioksidant xüsusiyyətləri ilə məşhurdur. O, immunitet sistemini gücləndirir və həzm prosesini dəstəkləyir. Qatıq, salat və xəmir işlərinə çörəkotu əlavə edərək onun faydalarından yararlana bilərsiniz. Mixək “Sanitta”nın mixək çeşidi diş və ağız sağlamlığı üçün olduqca faydalıdır. Üstəlik, ondan təbii ağrıkəsici olaraq da istifadə etmək də olar. Ət yeməklərinizə, hətta çay və şirniyyatlarınıza da mixək əlavə edə bilərsiniz. Qara istiot Maddələr mübadiləsini sürətləndirən və həzmi asanlaşdıran qara istiot iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə də malikdir. Sarıkök İltihab əleyhinə və antioksidant xüsusiyyətləri ilə seçilən sarıkök immuniteti və həzmi də dəstəkləyir, dəri sağlamlığını yaxşılaşdırır. Plov və şorba ilə yanaşı, “smoothie”lərinizə də sarıkök əlavə edərək sağlamlığınızın qeydinə qala bilərsiniz. Darçın Darçın qan şəkərini tənzimləməyə kömək edir və antioksidant xüsusiyyətlərə sahibdir. Beləcə, onu rahatlıqla qəhvəyə, şirniyyatlara, üstəlik, ət yeməklərinə də əlavə etmək olar. Bəs ədviyyatlardan necə düzgün istifadə edək? 1. Təzəlik: Ədviyyatları sərin, quru və qaranlıq bir yerdə saxlayın. Bu, onların təzəliyini və dadını qorumaqda kömək olacaq. 2. Ölçü: Ədviyyatları yeməklərinizə əlavə edərkən ölçünü qoruyun. Həddindən artıq istifadə həm sağlamlığınıza mənfi təsir edəcək, həm də yeməklərinizin ləzzətini pozacaq. 3. Zamanlama: Yemək bişirərkən ədviyyatları düzgün zamanda əlavə etmək lazımdır. Məsələn, qara istiotu yemək bişdikdən sonra əlavə etmək onun ləzzətini qoruyur.

Ətraflı
24 iyl. 2024